Van 25 t/m 28 mei vond in Zwitserland het Europees Studenten Kampioenschap Forestry Skills plaats. Het Nederlandse team haalde een 6e plaats overall, werd 4e op het loodzware bosbouwparcours en Tibor Jókövi wist ook een individuele 2e plek te halen op het onderdeel kettingwisselen.

 

Het Nederlandse team bestond dit jaar Tibor Jokovi, Helmer Weterings (beide Larenstein) Jan Bouwman (Helicon Apeldoorn) en Pim Reijnen (Helicon Velp). Zij kwalificeerden zich in januari tijdens de selectiewedstrijd en hebben tussen januari en mei hard getraind op zowel de technische disciplines als de 16 taken in het bosbouwparcours. Ze werden getraind door ervaren zagers van zowel het Forestry team en het Axetreme Team die ook de begeleiding verzorgden: Wouter Schulp als technisch leider en Gerard van Looijengoed als teamleider.

Het EK begon met het bosbouwparcours, een route van 4,4 km over steile bospaden, waarbij de deelnemers onderweg 16 taken moesten uitvoeren, als team. Dit varieert van het meten van de staande voorraad, het bepalen van een hellingshoek en het schatten van het grondvlak tot het herkennen van diersoorten, ziekten en houtsoorten. Dit allemaal zo snel mogelijk en zonder hulpmiddelen. Het Nederlandse team wist deze opgave zeer goed te volbrengen en werd 4e, en liet daarmee ervaren bosbouwlanden als Duitsland, Noorwegen en Italië achter zich.

De technische disciplines vonden plaats rondom de school in Maienfeld, op de vrijdagmiddag en gedurende de zaterdag. Ondanks de hoge temperatuur wisten diverse teamleden op verschillende onderdelen het hoofd koel te houden: zo werd Jan Bouwman 19e op het onderdeel combi, Tibor Jókövi 4e bij het precisie zagen en 2e bij het kettingwisselen, Helmer Weterings 8e bij kettingwisselen en wist bij het onderdeel velling Pim Reijnen zijn boom op slechts 11cm van het doel te mikken.

Tijdens de prijsuitreiking bleek dat dit alles voldoende was voor een 6e plaats overall. Tibor Jokovi overall 22e met 1379 punten; Helmer Weterings overall 49e met 1193 punten; Jan Bouwman overall 21e met 1386 punten en Pim Reijnen overall 58e met 1024 punten. Naast deelnemers leverde Nederland ook 2 leden van de internationale jury, Wouter Schulp en Hilco Kragt; en was Gerard van Looijengoed lid van de hoofdjury.

Europees studenten kampioen werd Enrico Netzer uit Zwitserland, beste team werd Oostenrijk en beste dame werd Isabella Melkersson uit Zweden.

Volgende jaar organiseert Hongarije (Roth Gyula Erdészeti Faipari Szakképző Isko) het EK in Sopron. Het team, de begeleiders en de supporters kijken terug op een geslaagde wedstrijd en willen alle sponsoren bedanken voor de bijdragen die dit mogelijk hebben gemaakt: