Na een spannende selectiewedstrijd wisten 4 heren en 1 dame zich te kwalificeren als Team-NL voor het Europees Studentenkampioenschap Forestry Skills (ECFS) dat in mei 2019 plaatsvind in Zweden. De 9 deelnemers streden niet alleen op de vijf zaagdisciplines met elkaar, maar voerden ook een aantal onderdelen van het zogenaamde bosbouwparcours uit. Tijdens het EK is dit een teamonderdeel, waarbij de praktische bosbouwvaardigheden en kennis van de studenten wordt getest. In diverse hallen van de Groene Sector Vakbeurs werden onderdelen getoetst: diameter en hoogte schatten, oppervlakte bepalen en het volume bepalen van een liggende stam.

In de Axetreme-team arena vonden de zaagonderdelen plaats: velling werd als simulatie getoetst; daarna startte de deelnemers met een schone zaag aan het onderdeel kettingwisselen. Direct daarna volgden de onderdelen gecombineerde zaagsnede en precisie zagen. tussen deze drie onderdelen in mag er niks aan de zaag veranderd worden. Na de pauze stond als finale het snoeien op het programma. Vroeger werden hier echte naaldbomen voor gebruikt, tegenwoordig gefreesde stammen waarin volgens een vast patroon 30 ’takken’ zijn gevestigd die de deelnemer moet afzagen. Gelet wordt op de veiligheid dus het gebruik van de kettingrem i.c.m. lopen en er mogen geen stompen hoger dan 5mm of beschadigingen dieper dan 5mm op/in de stam komen.

NA een spannende eindstrijd reikte Evan Buitendijk de prijzen uit namens de Koninklijke Nederlandse Bosbouwvereniging (KNBV). De KNBV ondersteunt vanaf dit jaar het studenten EK omdat dit de link tussen praktisch bosbeheer, de onderwijsinstellingen en de beheerpraktijk zichtbaar maakt. Evan bood als bestuurslid van de KNBV de 5 leden van Team-NL een studentenlidmaatschap aan van de KNBV inclusief het vakblad natuur bos landschap. Team-NL bestaat uit: Robin Marinissen, Sander Jansen, Lars van Bijsterveldt en Bram Volker. Als 5e gaat Amanda Lijnema mee die meestrijd in het damesklassement.

De EK-selectiewedstrijd werd georganiseerd door het Axetreme-team in samenwerking met het Forestryteam en de SNB, Stichting Nederlandse Bosarbeidwedstrijden. De complete uitslag is hier te vinden; de uitslag van het bosbouw parcours hier.

<a data-flickr-embed=”true” href=”https://www.flickr.com/photos/150585275@N04/albums/72157675767967737″ title=”EK selectie 2019″><img src=”https://farm5.staticflickr.com/4884/39848695463_68806f847b_b.jpg” width=”1024″ height=”683″ alt=”EK selectie 2019″></a><script async src=”//embedr.flickr.com/assets/client-code.js” charset=”utf-8″></script>