Het Axetreame-team uit Hoonhorst trainde vrijdag voor de laatste keer voordat het zondag naar Estland vertrekt voor het Europees Kampioenschap kettingzagen.

Officieel gaat het om het ‘European Championship for Students in Forestry Skills’ van 20 tot en met 24 mei in Estland. Studenten van bosbouwscholen uit heel Europa doen mee. Het team dat Nederland vertegenwoordigt bestaat uit Gertjan Wösten, Stefan Gijsberts, Jelmer de Jong en Daan van den Berg.

Gisteren trainden ze nog éénmaal volop met de kettingzaag om de verschillende onderdelen onder de knie te krijgen. De onderdelen combi-cut, precisie zagen, snoeien en velling zijn de meest spectaculaire onderdelen. Het gaat hierbij om zo precies mogelijk te zagen met een kettingzaag in de snelst mogelijke tijd. Het andere onderdeel is het oplossen van bosbouwvragen zoals het schatten van volumes hout op een bepaald perceel.

Prestatie

Of het Nederlandse team hoge ogen gooit moeten we afwachten. Volgens Daan van den Berg uit Hattem, student aan AOC Groene Welle in Zwolle, hebben ze geduchte concurrentie van landen als Estland en Oostenrijk. “Zij hebben daar veel meer bos in bergachtige gebieden waardoor de bosbouw op een hoger plan staat. In Nederland wordt op de vlaktes veel meer machinaal gekapt”.

In sommige Europese landen is het zelfs zo dat wanneer je deel mag nemen aan het EK je voor deze prestatie automatisch een diploma krijgt. Dat is in Nederland niet zo. “Maar het staat wel goed op je cv”, zegt Daan van den Berg.