Op de donderdag van De Groene Sector Vakbeurs was de Axetreme-team arena het toneel van een spannende strijd: zes deelnemers streden om de vier plaatsen in het Nederlandse team voor het Studenten EK Forestry Skills 2017. Gedurende de selectiewedstrijd kwamen zowel de 5 onderdelen met de motorzaag, als negen onderdelen uit het zogenaamde Bosbouwparcour aan de orde. na een spannende finale met het onderdeel snoeien kon bekend gemaakt worden dat Tibor Jókövi, Helmer Weterings, Jan Bouwman en Thomas Kreling het Nederlandse team vormen. Pim Reijnen en Lars van Bijsterveld trainen dit jaar echter wel mee als reserve.

Tijdens de selectiewedstrijd kwamen de vijf disciplines met de motorzaag en negen onderdelen van het bosbouwparcours aan bod. Het bosbouwparcours is tijdens het EK ene team onderdeel waarbij de vier deelnemers samen bosbouwkennis in de praktijk moeten brengen. Meten en schatten van bomen, bospercelen en stammen; maar ook het herkennen van dieren, ziekten, hout en boomsoorten horen daarbij. In diverse stands op de beurs waren onderdelen verwerkt. Zo was in de Heliconstand het onderdeel houtsoorten herkennen ondergebracht en in de Stihl belevingstuin veel meetonderdelen zoals staande- en liggende voorraad, maar ook boomhoogte schatten en soortenherkenning.

De zaagonderdelen vonden plaats in de Axetreme-team arena. Onder het oog van de jury werden de onderdelen kettingwisselen, gecombineerde zaagsnede en precisie zagen volbracht. De EK onderdelen komen uit de praktijk van alle dag, maar zijn wel zo opgezet dat ze voor iedere deelnemer gelijk zijn. De gecombineerde zaagsnede is afgeleid van het korten van een gevelde boom. Als die boom niet plat op de grond ligt, moet dit met twee zaagsnedes gebeuren, 1 van boven en 1 van onderaf de stam. om het meetbaar en eerlijk te maken is in de wedstrijden gekozen voor zogenaamde ‘gedraaide’ stammen die over de hele lengte een gelijke diameter hebben. De deelnemer moet in twee zaagsneden een schijf afzagen, waarbij de vier ontstane hoeken ten opzichte van de stam zo recht mogelijk moeten zijn (90 graden). Ook tijd speelt ene rol, plus dat er na het kettingwisselen niet meer aan de zaag gesleuteld mag worden. Als de moeren dus niet vast zitten levert dat strafpunten op.

Het precisie zagen simuleert het doorzagen van een stam die op de grond ligt. Hoe doe je dit zonder de bodem te raken? Voor iedere deelnemer wordt een laag van exact 30 mm zaagsel gemaakt en aan de hand van het vakmanschap moet de deelnemer niet in de plaat zagen want dat is 0 punten!

Daarna mag een andere combinatie van blad en ketting worden gemonteerd voor de velling. Dit betrof een simulatievelling, waarbij met een laser werd gemeten hoever de boom van het beoogde doel af zou komen te liggen als het een echte boom was geweest. Ook hier wordt veel gemeten; de breedte en hoogte van de breuklijst en bijvoorbeeld de hoek van het ‘dakje’ dat uit de stam wordt gezaagd. uitdaging is dat simulatievelling op het EK in 90 seconden klaar moet zijn.

De finale was het onderdeel snoeien. Ook een nabootsing van de praktijk: voor iedere deelnemer een gladde stam waarin volgens een vast patroon 30 ’takken’ zijn geslagen die er zo snel mogelijk af moeten. Vroeger werd ook op wedstrijden gebruikgemaakt van echte bomen. Had je mazzel dan had je weinig takken; had je pech… nu is het voor iedereen gelijk en mogen er geen stompjes over blijven van meer dan 5 millimeter of beschadigingen dieper dan 5 millimeter. Best een uitdaging als dit ook in een snel tempo moet!

Het Axetreme-team kijkt samen met de deelnemers terug op een geslaagde selectiewedstrijd en bedankt de sponsoren die dit mede mogelijk hebben gemaakt. In de periode tot aan het EK zullen de vier teamleden samen met de twee reserves regelmatig in het bos te vinden zijn om te trainen met de motorzaag en het bosbouwparcours.

EK_selectie2017