Op vrijdag 2 juni 2017 organiseerde het Axetreme-team in samenwerking met AOC De Groene Welle een demo- en doe dag voor een 14-tal studenten. Doel van de dag was kennismaking met de zaagsport en het opdoen van ervaring met de motorkettingzaag.

De studenten leerden als eerste hoe ze zo snel mogelijk een nieuwe ketting op de zaag konden monteren. Hiervoor is de zaag eerst helemaal schoon gemaakt, zijn de moeren netjes van vet voorzien en ligt alles klaar op een schone tafel. Onder leiding van docent Jorik Thijssen en bestuurslid van het Axetreme-team Erik Pander (beiden zijn oud-wedstrijdzager) werd dit best lastige onderdeel eerst geoefend en daarna voor het echt in een onderlinge wedstrijd uitgevoerd. De snelste was Sidney Nieuwenhuis, hij volbracht het onderdeel in 41,71 seconden, een mooie tijd voor de allereerste kennismaking.

Tweede onderdeel was de snelheidsbaan. Hierbij moet zo snel mogelijk een schijf afgezaagd worden van een liggend stamstuk. Hierbij moet echter eerst met de neus van de geleider een liggende schijf aangetikt worden terwijl de zaag nog op de kettingrem staat. Nadat de schijf is afgezaagd moet de zaag weer op de rem, nogmaals op de schijf getikt worden en dan door naar de volgende. Het onderdeel stimuleert het gebruik van de kettingrem en daarmee het veilige werken met de motorkettingzaag. Daarnaast komt er vakmanschap kijken bij het op de juiste dikte zagen van de schijven: tussen de 2 en 6 cm. Thomas van de Streek wist dit het snelst en foutloos te doen in slechts 45 seconden.

De tweede ronde kettingwisselen verliep sneller dan de eerste, deze ronde werd gewonnen door Sjoerd Rozenbeek, met 36,88 seconden. Rob Tegelaar werd knap tweede met 37,82 seconden.

Het eindklassement na de drie onderdelen zag er als volgt uit:
1    Thomas van de Streek
2    Rob Tegelaar
3    Sidney Nieuwenhuis
4    Sjoerd Roozenbeek
5    Corne Doevedans
6    Matthijs Beelen
7    Nick van de Wetering
8    Arjan van Oostenbrugge
9    William van Leussen
10    Bram Munnik
11    Luuk Molenaar
12    Noah Horstman
13    Wilco Hussain
14    Julian Vink

De studenten en het Axetreme-team kijken terug op een geslaagde dag en hopen natuurlijk op een vervolg. Ben je ook geïnteresseerd in de zaagsport neem dan contact met ons op.