De 2018 editie van de Axetreme Loggers Competition vond plaats op vrijdag 29 juni, zaterdag 30 juni en zondag 1 juli 2018 tijdens Buitengewoon Stoer op Landgoed Middachten. Op de drie dagen waren er diverse wedstrijden waarin studenten, internationale zagers, werknemers van SW-bedrijven en zagers uit Nederland met elkaar streden om het podium.

 

Op de vrijdag streden 12 SW-werknemers en 3 studenten in hun eigen klasses om de bokalen. Ze deden dat op een drietal onderdelen: kettingwisselen, schijven zagen en de snelheidsbaan. In de ochtend was er een oefenronde voor alle deelnemers en na de lunch de echte wedstrijd.

De SW-klasse werd gewonnen door Arjan Slot, 2e werd Jan Jutstra (beide Dolmans Landscaping) en 3e Hendrie Lubbers van Dalfsen werkt. De studenten verdeelden het podium: Xavier Raven (Helicon) werd 1e, Matthijs Beelen 2e en William van Leussen 3e (beide AOC De Groene Welle). De bokalen werden verzorgd door Binthout uit Zwolle en de prijzen door Stihl.

De zaterdag stond in het teken van de internationale wedstrijd volgens de IALC reglementen, een belangrijke training voor 3 leden van het Nederlandse WK-team en voor de 2 leden van het Belgische WK-team. Daarnaast waren er deelnemers uit Frankrijk en Duitsland. In totaal namen er 18 zagers deel. De deelnemers voltooiden eerst de onderdelen kettingwisselen, gecombineerde zaagsnede en precisie zagen; waarna de velling volgde. Ondanks de warme omstandigheden werden er mooie resultaten behaald. Als laatste volgde het onderdeel snoeien dat op ranking plaatsvond. De eerste plaats was voor David Dauphin uit Frankrijk, tweede werd Martijn Meijer en derde Hilco Kragt.

Op de zondag volgde de nationale wedstrijd, waarin 17 deelnemers streden om de podiumplaatsen. De deelnemers streden in de warmte op de onderdelen kettingwisselen, schijven zagen, snelheidsbaan, snoeien, velling en als laatste het hakken. De jury beoordeelde alle prestaties zoals ze dat gedurende alle drie de wedstrijden had gedaan en uiteindelijk wist Martijn Meijer eerste te worden, Wouter Schulp tweede en Hilco Kragt derde.

Het Axetreme-team kijkt terug op een geslaagde ALC 2018 en bedankt alle juryleden, helpers en sponsoren voor de inzet en ondersteuning. Speciaal woord van dank voor de locatie: het evenement Buitengewoon Stoer dat dit jaar voor het eerst plaatsvond op Landgoed Middachten, hartelijk dank voor de prettige samenwerking.

Aan alle deelnemers: graag tot volgend jaar!

Uitslag SW

Uitslag Studenten

Uitslag Internationaal

Uitslag nationaal