Op donderdag 11 januari vond de selectiewedstrijd voor het studenten EK Forestry Skills plaats. Tien studenten van drie verschillende scholen streden om de vier beschikbare plaatsen. Het EK vind in 2018 plaats in Hongarije, dat als gastland ook de mogelijkheid heeft geboden voor damesteams om deel te nemen. Van de tien studenten waren er dan ook vier dames. In de Axetreme-team arena werden de 5 zaagdisciplines uitgevoerd. Alle deelnemers voerden de onderdelen kettingwisselen, gecombineerde zaagsnede, precisie zagen en de velling uit. Als finale diende het onderdeel snoeien. Naast deze 5 disciplines werden 10 onderdelen uit het zogenaamde bosbouwparcours uitgevoerd verspreid over de Groene Sector vakbeurs, onder andere in de Stihl hal. Deze onderdelen waren onder ander het herkennen van bomen, bosdieren, ziekten en plagen; maar ook het bepalen van het volume van een staande boom, de oppervlakte van een terrein en het schatten van leeftijd en diameters.

Uiteindelijk wisten Tibor Jókövi, Helmer Weterings, Sander Jansen en Lars van Bijsterveld zich te kwalificeren. Zij zullen Nederland vertegenwoordigen op het EK2018. Amanda Lijnema wist als enige dame de voor alle deelnemers ingestelde ondergrens van 900 punten op de zaagonderdelen te overtreffen en gaat daarom als extra teamlid mee. Pim Reijnen die vorig jaar nog deel uitmaakte van het team werd 6e tijdens de selectiewedstrijd en daarmee reserve teamlid.

In de periode tot aan het EK gaat het team onder leiding van de EK commissie van de SNB, die gevormd wordt door leden van het Forestry-Team en het Axetreme-team, aangevuld met een bestuurslid van de SNB, hard trainen op zowel de zaag- als de theorieonderdelen.

Bekijk hier de complete uitslag

EK selectie 2018