Het team van Helicon MBO Apeldoorn (wat deel uitmaakt van het aan de opleiding verbonden zaagteam) wist op dinsdag 9 januari 2018 de 2018 editie van de wedstrijd: De Beste Bosbouwschool van NL te winnen. Drie teams streden in de Axetreme-team Arena om de fel begeerde wisselbokaal op een drietal individuele onderdelen en één estafette onderdeel. Naast het winnende team deden ook vier studenten van AOC De Groene Welle uit Zwolle mee; en was Helicon MBO Apeldoorn ook vertegenwoordigd door een eerstejaars team. Winnaars van vorige editie (Helicon MBO Velp) waren dit jaar helaas niet vertegenwoordigd.

Traditioneel werd de dag gestart met het onderdeel kettingwisselen. De zagen zijn dan helemaal schoongemaakt zodat alle vet en zaagsel geen belemmering vormt om zo snel mogelijk een nieuw ketting op de zaag te monteren. Mathijs Beelen wist dit als snelste te volbrengen, op de voet gevolgd door William van Leusen. Beide heren van AOC De Groene Welle trainen bij het Axetreme-team onder leiden van een aantal ervaren wedstrijdzagers.

Tweede onderdeel was het schijven zagen: de deelnemers moeten zo snel mogelijk een stapel van 10 schijven zagen en die schijven moeten op het stamstuk blijven liggen. Peter Eigenraam wist dit als snelste te doen, gevolgd door William van Leusen en Bob Holtslag.

Laatste onderdeel voor de pauze was de snelheidsbaan. Tijdens dit onderdeel moeten vier schijven gezaagd worden van twee liggende stamstukken. De deelnemer mag niet lopen zonder de kettingrem te gebruiken en de schijven moeten tussen de 2 en de 6 cm dik zijn. Ook dit onderdeel wist Peter Eigenraam te winnen, tweede werd Mathijs Beelen en derde Daan Hietbrink.

Voor de deelnemers was er een pauze zodat er gegeten kon worden en de stands van De Groene Sector Vakbeurs bezocht konden worden. In de tussentijd bereidde de jury de arena voor, voor het laatste onderdeel: de team estafette. De teams startten met het kettingwisselen, waarbij de zaag gebruiksklaar moest worden doorgegeven aan het volgende teamlid die daarmee 5 schijven moest zagen. Als er 5 schijven op het stamstuk lagen, mocht teamlid 3 een liggend stamstuk naar de andere kant van de arena rollen en daar in 5 stukken korten; waarna het laatst teamlid de 5 stukken in 4 delen moest kloven. De tijd stopte als alle blokken verzameld waren. Met een totale tijd van 330 seconden wist het eerstejaars team van Helicon MBO Apeldoorn een derde plek te behalen op dit onderdeel. De mannen van de Groene Welle Zwolle wisten het in 293 seconden te volbrengen en het ouderejaars team van Helicon MBO Apeldoorn wist de estafette in 230 seconden te volbrengen.

De volgorde waarin de estafette eindigde was meteen ook de einduitslag:
1e plaats: Helicon MBO Apeldoorn
2e plaats: AOC De Groene Welle uit Zwolle
3e Plaats: Eerstejaars Helicon MBO Apeldoorn

Het Axetreme-team kijkt terug op een gezellige en sportieve dag en bedankt al haar sponsoren voor het mogelijk maken van dit evenement.

BBSNL2018