Nederlandse team ESCFS

Het Europees Studentenkampioenschap Forestry Skills (ECSFS) is een jaarlijks georganiseerde wedstrijd tussen studententeams uit heel Europa. Zo rond de 20 landen vaardigen studenten af die jaarlijks in een ander land strijden om de individuele titels en de teamprestatie.

Vanuit Nederland is er jaarlijks een deelnemend team dat wordt begeleid en ondersteund door een werkgroep bestaande uit leden van:

 • Stichting Nederlandse Bosarbeidwedstrijden (SNB),
 • het Forestry Team
 • het Axetreme-team.

Naast deelnemers levert Nederland traditiegetrouw ook enkele ervaren juryleden en zijn we vertegenwoordigd in de hoofdjury en het organiserend comité.

Jaarlijks worden de studenten van de diverse opleidingen uitgenodigd om deel te nemen aan een selectiewedstrijd. Iedereen die voldoet aan de deelnemers regels zoals in het geldende ESCFS reglement vermeld zijn, kan deelnemen aan de selectiewedstrijd.

Voorwaarden:

 • Deelnemers dienen te voldoen aan ESCFS reglement;
 • Verbonden te zijn aan een school of in het jaar van het EK een cursus volgen aan een school of cursuscentrum;
 • Deelnemers hebben aantoonbaar ervaring met het werken met de motorkettingzaag door een certificaat van minimaal ECC2, NKC 4 of gelijkwaardig te kunnen tonen bij aanmelding;
 • Het team wordt geselecteerd aan de hand van een selectiewedstrijd op:
  • Technische onderdelen – met de motorkettingzaag;
  • Onderdelen uit het bosbouwparcours.

Alle deelnemers dienen minimaal 900 punten te zagen op de technische onderdelen tijdens de selectiewedstrijd, of aantoonbaar tijdens een door de teamleiding erkende wedstrijd met dezelfde 5 disciplines. De werkgroep bepaald welke onderdelen worden getoetst, dit zal afhankelijk zijn van de locatie. In ieder geval worden de vijf zaagonderdelen getoetst.

Aan het eind van de selectiewedstrijd worden de vier deelnemers en de reserve bekend gemaakt. Zij tekenen voor akkoord dit protocol en voor de data van trainingen die gepubliceerd zijn. Deelname aan de trainingen is verplicht (2 van de 3 zaagtrainingen en beide bosbouwparcours trainingen).

Zo snel mogelijk na de selectiewedstrijd zijn ook de overige leden van TeamNL bekend zodat dit tijdig aan de organisatie kan worden doorgegeven.

 

Op vrijdag 26 januari vindt de selectiewedstrijd plaats. Op basis van de uitslag worden de vier studenten (M/V) geselecteerd die in mei 2024 deelnemen aan het ESCFS in Roemenië. Studenten kunnen zich alleen plaatsen indien de selectiewedstrijd tenminste 900 punten op de technische disciplines heeft opgeleverd. De organisatie in Roemenië heeft een beperkt aantal plaatsen voor een los damesklassement. Het is zowel mogelijk als tweede team namens een land deel te nemen, als in een gemixt team van dames uit diverse landen. Daarnaast kunnen dames ook onderdeel uitmaken van het ‘reguliere’ team. De EK-werkgroep bepaalt op basis van de selectiewedstrijd in welke samenstelling het team wordt aangemeld. Dit gebeurt op basis van onderstaande regels waarbij plaatsen betekend: voldoen aan alle voorwaarden en tenminste 900 punten zagen):

 • Indien 4 dames en 4 heren zich plaatsen worden beide teams aangemeld;
 • Indien in totaal slechts 4 studenten zich plaatsen (V/M verdeling niet van toepassing) wordt er 1 gemengd team aangemeld;
 • Indien er meer dan 4 studenten zich plaatsen, worden de beste 4 (hoogste punten op beide typen onderdelen) aangemeld. Indien hierbij 1 of meerdere dames zijn wordt in overleg met hen bepaald of zijn deel uitmaken van het team of de voorkeur hebben in een gemixt damesteam deel te nemen. Deze voorkeur wordt besproken met de organisatie en op basis van de uitkomst daarvan schuift een reserve student door naar het reguliere team en nemen we met meer de 4 studenten deel;
 • Indien de selectiewedstrijd minder dan 4 studenten zich laat plaatsen, is er geen Nederlands team voor 2024.

Het protocol blijft onverminderd gelding.

Aanmelden kan door het aanmeldformulier in te vullen voor 19 januari. Het inschrijfgeld bedraagt € 40,- en dient voor aanvang van de wedstrijd overgemaakt te worden op: rekeningnummer: NL23 RBRB 0954 9632 61 BIC code RBRBNL21 onder vermelding van: naam deelnemer en EK-selectie 2024.

 

start van het EK is over:
Countdown voor het ESCFS 2024
0
0
0
Weken
0
0
0
0
Dagen
0
0
U
0
0
Min
0
0
Sec
Contact WerkgroepVoor vragen, neem contact met ons op.